dan brown, ingeri si demoni

De citit !

„Ingeri si Demoni” – Dan Brown
In toiul noptii, Robert Langdon, specialist celebru pentru lucrarile sale de simbolistica, este chemat in Elvetia pentru a examina cadavrul lui Leonardo Vetra, pe al carui piept a fost infierat un simbol ciudat. Langdon va descoperi ca, dupa patru secole de tacere, o straveche organizatie ­Illuminati ­ a declansat o diabolica vendetta impotriva Bisericii Catolice.

Pornit intr-o cursa contra cronometru pentru a depista si a dezamorsa o bomba care ameninta Vaticanul, Langdon isi va da seama ca nu are decit doi aliati: exceptionala sa cunoastere a simbolurilor si o cercetatoare tinara si misterioasa, Vittoria Vetra. Cautarile ii vor purta pe cei doi oameni de stiinta prin cripte pecetluite de secole, prin catacombe pline de primejdii si prin catedrale parasite, pina in cel mai periculos loc de pe fata Pamintului ascunzatoarea de mult uitata a ordinului Illuminati.

Anunțuri

3 gânduri despre „De citit !”

 1. Nu vreau sa supar pe fanii acestei carti sau al filmului „Ingeri si demoni”, dar in carte, cat si in film, apari erori grave, ca de exemplu:

  a) “Illuminati a fost creată de Galileo Galilei, ca răspuns la refuzul Bisericii la teoria sa heliocentrică”

  Adevărul e altul: Illuminati a fost fondat la 1 mai 1776 de Adam Weishaupt, profesor la o Universitate din Bavaria. Galileo Galilei a murit în 1642, aşa că e o diferenţă de cel puţin 130 de ani în adevărul istoric. Asocierea numelui lui Galilei cu cel al organizaţiei Illuminati e o încercare de a asocia numele strălucitului savant cu această societate secretă.

  b) “Iluminati n-a devenit violentă înainte de secolul al XVII-lea”

  De fapt, această organizaţie n-a fost niciodată violentă, acţiunile sale bazându-se pe tehnici de infiltrare şi subversiune.

  c) “Illuminati a fost un grup de oameni de ştiinţă, fizicieni şi astronomi, care erau dedicaţi adevărului ştiinţific, şi nu învăţăturilor greşite ale Bisericii. Vaticanului n-a privit cu ochi buni acest lucru, şi a început să-i vâneze şi să-i ucidă”

  Încă o afirmaţie total falsă. Illuminati n-a fost creată niciodată din oameni de ştiinţă, care să se dedice cunoaşterii avansate. Filmul prezintă eronat ideea că această societate secretă ar fi o contrapondere la cerinţa creştinismului de “credinţă oarbă”, interesând-o doar cunoaşterea avansată. Astfel, această organizaţie este percepută într-o manieră pozitivă. Dar se ştie că adevăratul scop al Illuminati este instituirea unei “noi ordini mondiale”. Putem citi din manifestul lui Weishaupt, la înfiinţarea sectei Illuminati:

  “Obiectivul organizaţiei este:
  – distrugerea creştinismului şi a guvernelor monarhice;
  – distrugerea naţiunilor, cu scopul creării unui internaţionalism universal;
  – abolirea familiei prin orice mijloace;
  – suprimarea drepturilor de proprietate şi moştenire”

  Illuminati, secta creată de Weishaupt în 1776, a fost dizolvat la câţiva ani după crearea sa. Dar totuşi, cercetătorii au descoperit faptul că acesată organizaţie s-a integrat cu succes în francmasoneria modernă. Cei de la conducerea Illuminati şi-au dat seama că lojile masonice reprezintă platforma ideală pentru propagarea idealurilor lor. În concluzie, Illuminati, n-a fost niciodată creată de oamenii de ştiinţă dedicaţi adevărului ştiinţific. Organizaţia n-a fost interesată decât de dominarea lumii, în propriul folos al membrilor săi.

  “Illuminati e o organizaţie bună”…aşa vor ei să credem…

  Toate aceste scene au o semnificaţie simbolică puternică, afectând adânc conştiinţa privitorilor. Aura sfântă şi divină de deasupra Vaticanului e înlocuită de morţi sinistre, distrugere şi corupţie. În finalul filmului, privitorii află că Illuminati nici nu există de fapt în interiorul Bisericii Catolice, că Biserica este toată coruptă şi că membrii ei sunt gata să facă orice crimă pentru obţinerea puterii. Astfel, ideea cu care rămâne un telespectator este aceea că Illuminati e o organizaţie bună, răsărită ca dintr-un basm, al căror membri sunt dedicaţi ştiinţei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s