Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte

Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte a fost ca o a doua casă pentru mine. Cuvantul „casă” înseamnă mult, însă chiar aşa este. În cadrul centrului am făcut foarte multe lucruri. Nu o să vi le pot spune pe toate, deoarece la un moment dat o sa-mi piers şirul gândurilor, însă o să încep prin a prezenta centrul, iar cu timpul o să adaug date despre activităţi la care am participat şi la care sper să mai particip; sper, deoarece clasa a XII-a trebuie să înceapă să-mi ocupe mai mult timp.

Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte este un serviciu local care funcţionează în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa şi este destinat comunitatii judeţului Dâmboviţa. Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte se adresează, fără discriminare, tuturor cetăţenilor care caută informaţii privind oricare dintre domeniile de activitate ale instituţiilor Uniunii Europene.

Centrul EUROPE DIRECT are un număr de aproximativ 20 de voluntari, după cum urmează(în ordinea în care-mi vin în minte şi cu scuzele de rigoare dacă mai uit din ei, sau dacă nu le ştiu numele):

1. Denisa Paşalan

2.  Cristian Moise

3. Cristina Ochea

4. FLorina Petre

5. Andreea Băjan

6. Laura Toader

7. Andreea Gălie

8. Mihaela Grigoroi

9. George Radu

10. Ionuţ Niculescu

11. Alexandru Marica

12. Alexandru Uţa

13. Vlad Pistriţu

14. Sandra

15. Georgiana de la Pucioasa

16. Oana de la Pucioasa

etc…

1. Inaugurarea Centrului a avut loc luni, 9 martie 2009. Au fost prezenţi voluntari, persoane publice, dar şi vizitatori ai Bibliotecii Judeţene.

2. Următoarea acţiune a centrului a fost un seminar despre cariere europene si  a avut loc pe 28 martie.

Răspunzând unor nevoi de informare locale, în planul său de evenimente pentru tineri, Centrul EUROPE DIRECT al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa organizează în data de 28 martie 2009 Seminarul internaţional CARIERE EUROPENE, dedicat  elevilor de liceu din anii terminali. Programul este următorul :

 • ora 9,00  – Înregistrarea participanţilor.
 • ora 9,30 – Dezbatere: Am un viitor în România ?
  (sala de conferinţe Constantin Cantacuzino a bibliotecii, etaj II);
 • ora 11,00 – Seminar Cariere europene
  (sala de conferinţe) :

  • Prezentare oferta universităţilor din  Austria – mrs. Wolfgang Glass – ED Viena;
  • Prezentare oferta studii Anglia – realizator Bianca Dumitraşcu – voluntar EUROPE DIRECT Vâlcea – prezintă Cristina Ochea voluntar EUROPE DIRECT Târgovişte;
  • Prezentare oferta studii Franţa, Spania şi Italia – Elena denisa Paşalan – voluntar EUROPE DIRECT Târgovişte

3.  Miercuri, 29 aprilie 2009, centrul EUROPE DIRECT Târgovişte din cadrul Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa, a organizat activitatea 20 de ani de la caderea comunismului.
Evenimentul a fost ultimul moment din programul Zilelor Bibliotecii Ion Heliade Radulescu, de anul acesta si a fost deschis de doamna director Carmen Vădan care a prezentat programul manifestaţiei, invitându-l la masa rotundă  pe domnul prof. univ. dr. Mihai Andreescu de la Universitatea Bucureşti. Acesta a oferit publicului materiale informative (cărţi, reviste, publicaţii), folositoare elevilor şi studenţilor prezenţi şi informaţii valoroase pe care, poate unii nu le cunoşteau.

Cuvantul i-a fost dat prof. univ. dr. Silviu Miloiu de la Universitatea Valahia din Târgovişte, care ne-a împărtăşit din experienţa dânsului, ca participant la revoluţie, în oraşul Târgovişte.

Programul a continuat cu o comparaţie între perioada comunistă şi cea democratică, realizată de denisa Paşalan, voluntar la Centrul Europe Direct Târgovişte şi elevă a Colegiului National Constantin Carabella.

Trebuie să fie precizat faptul că reprezentanţi ai Societăţii Scriitorilor Târgovişteni au fost prezenţi, aducându-şi contribuţia şi de data aceasta. Profităm de ocazie pentru a le mulţumi dânşilor, dumneavoastră pentru că aţi fost şi că sunteţi aproape de noi şi pentru a vă invita să luaţi parte la activităţile următoare.

De asemenea, domnul Valentin Grigore, preşedintele Fundaţiei pentru Tineret Dâmboviţa, a intervenit in dezbaterea organizată, impunandu-şi punctul de vedere, împotriva comunismului şi aducând argumente solide pentru a susţine noul regim politic, democratic.
Au mai avut loc un simpozion despre Libertatea de creaţie şi comunicare după 1989 şi o expoziţie de carte şi materiale despre perioada comunistă şi post-decembristă.

4. Joi, 25 iunie, de la ora 10.00, în cadrul acțiunii RecydeRaftRace de Târgoviște va avea loc ecologizarea pădurii Priseaca.

Organizatori: Cristian Moise, denisa Pașalan și Andreea Băjan în colaborare cu Mai Mult Verde România, Primăria Târgoviște și EUROPE DIRECT Târgoviște din cadrul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.
5. Sâmbătă, 20 iunie, cu ocazia lunii copiilor, Itsy și Bitsy împreună cu personaje magice din basme și povești, s-au îmbarcat în „Caravana – Copiii colorează viața” și au venit la Târgoviște. Dis-de-dimineață, echipa EUROPE DIRECT Târgoviște împreună cu piticii-voluntari și-au adunat super puterile și, cu greu, trezindu-se au mers în Parcul Chindia pentru a le folosii și a ajuta la aranjarea căsuțelor fermecate (5 la număr: Cavit, Prigat, Itsy-Bitsy, Europe Direct Târgoviște, Fulga & Vodafone; fiecare având propria-i turtă dulce: lecitină, suc, lapte, tricouri, gentuțe, șepcuțe, materiale informative, agende, stegulețe etc.) Așadar, începând cu ora 16:00 copiii au mers din căsuță în căsuța și au fost supuși unor probe magice: baschet, șotron, popice, desene și cultură generală, fiind răsplătiți cu cadouri. Povestea a luat o întorsătură surprinzătoare când Itsy și Bitsy au aterizat cu nava lor spațială, de asemenea, cu puteri magice și au ajutat personajele de poveste să se împace.
Am cantat, am făcut galerie, ne-am jucat, până la orele 19:00. Piticii – voluntari: Andreea Băjan, Oana Dobrescu, Cristina Ochea & Mădălina Oprea, Oana Ștefănescu și Georgiana Manica de la Pucioasa, Vlad pe care îl caută mama lui, Cristian Moise (și anturajul: George Moise, Bărboiu Alexandru și fratele lui, Răzvan), managerul EUROPE DIRECT Târgoviște – Vlăduț Andreescu și cu mine: denisa Pașalan, ne-am lepădat de super puteri pentru a le putea folosi și altă dată și i-am ajutat, din nou, pe Itsy și pe Bitsy, să iși împacheteze lucrurile pentru a le urca în naveta lor spațială și a pleca mai departe. Și cum fiecare poveste are finalul ei fericit, am plecat spre casele noastre și, așezându-ne în pat, ne-am teleportat, fiecare, în visul lui propriu. Vă așteptăm și cu altă ocazie să ne însoțiți în povești magice cu prinți și prințese sau să fiți un personaj din povestea noastră.

6.

„Ce faceţi, vă distraţi?” Aceasta a fost prima întrebare adresată voluntarilor Centrului EUROPE DIRECT Târgovişte, de către Comisarul European Leonard Orban. Răspunsul nu a întârziat să vină; fiind unul pozitiv, voluntarii au continuat să fie bombardaţi şi cu alte întrebări: De cât timp sunteţi voluntari? De ce sunteţi voluntari? Ce faceţi ca voluntari în cadrul Centrului? şi aşa mai departe… Răspunsurile nu au întârziat nici de această dată. Atmosfera s-a încadrat într-un mediu mai neformal, voluntarii povestind despre toate activităţile la care au participat de la inaugurarea centrului până în prezent: Ziua Tineretului, Ziua Europei, Ziua Copilului, Caravana Copiii Colorează Viaţa, Campania de Ecologizare Recycle, Raft & Race, Şcoala de Vară Proprietatea intelectuală şi stimularea creativităţii şi altele. Fiecare dintre voluntari aducând în discuţie evenimentul preferat.
Ca voluntar, eu personal, consider că fac ceea ce îmi place, adică mă implic în activităţi extraşcolare şi îi ajut pe alţii, ocupându-mi timpul liber pe care, în mod obişnuit, l-aş fi pierdut în alte feluri. În cadrul centrului facem ORICE! De la conceperea unor pliante, la montare de filmuleţe, organizare de activităţi sau realizare de materiale pentru buna funcţionare a evenimentului (ca diplome, afişe, program, etc.).

Domnul Orban nu a plecat fără să ne sfătuiască să continuăm în această direcţie, însă să ne axăm pe un anumit sector pe care să îl putem caracteriza din toate punctele de vedere. De asemenea, tot dânsul ne-a spus că o persoană învaţă pe tot parcursul vieţii şi că poţi învăţa din orice atâta timp cât eşti open-minded.”

Reclame

5 gânduri despre „Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte”

 1. Eu acu vad chestia asta care e ascunsa aici. Da Europe Direct ne-a opucpat destul de mult timp in trecut, insa timp pretios, mare parte din el petrecut intr-o companie placuta. Cat despre lucrurile realizate acolo, alea noastre au fost cele mai frumoase doar pentru ca eu am avut o muza care sa imi sopteasca tot timpul ce sa fac. >:D< :*

 2. Denisa, aici este mana ta, nu? Supertare! Pana la urma o sa te fac informatician…. :-). Hai sa avem parte numai de bine!

  1. uh..abia acum am citit…shame on me:))
   nu, nu stiam (shame again), insa asta nu ma influenteaza in niciun fel. informatia aceasta nu face parte din categoriile pe care eu le vizez:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s